Bahçe aletlerinize iyi bakım yaparak daha uzun süre kullanabilirsiniz. Ayrıca iyi bakım yapılmış aletler kullandığınızda, bahçenizdeki bitkilere zarar verme riskini de azaltırsınız. Bahçe aletlerinize nasıl düzgün bakım yapabileceğinizi biliyor musunuz? Aşağıdaki ipuçlarımızı okuyun.
-
Bahçe aletlerinizin saklanması
Bahçe aletlerinizi ve ekipmanınızı kullandıktan sonra kaldırırken dikkatli olun. Bazı aletler zeminin üzerine bırakılmaları durumunda körleşebilir. Keskin aletler daha güvenli ve kullanılmaları daha kolaydır. Paslanmalarını önlemek için tüm aletlerinizin temiz ve kuru olduğundan emin olun.
Birçok alet, bir duvara asılmaları ya da bir dolapta saklanmaları için özel depolama sistemleri ile birlikte verilir. Örneğin SKIL aletler, kullanımdan sonra fazla yer kaplamadan kolayca saklanmalarına olanak veren ‘Easy Storage’ (‘Kolay Depolama’) tasarımına sahiptir. Bu sistemleri, aletlerinizi birbirlerine çok yakın yerleştirmemeye dikkat ederek kullanmanız gereklidir.
-
Bahçe aletlerinin temizlenmesi
Kullanımın ardından, tamamiyle temizlemeden önce her zaman aletin fişini çekin ya da aküsünü çıkarın. Kirleri fırçayla ve yıkayarak temizleyin, ardından bir bezle aletin üzerine biraz yağ sürün. Metal kısımları ev tipi ya da madeni yağ ile düzenli olarak yağlayın. Ahşap sapları yılda iki kez bezir yağı ile yağlayın.
Temizlikten sonra, pas oluşmasını önlemek için aletlerinizi her zaman iyice kurulayın. Zamanla pas belirtileri görürseniz, ince zımpara kağıdı ile bunları giderebilirsiniz.
-
Budama aletlerinin iyice temizlenmesi
Budama aletlerinin iyice temizlenmesi özellikle önemlidir. Bu, bakteri ya da hastalıkların bir bitkiden diğerine aktarılmasını önleyecektir. Her budama işinden sonra, reçineyi ve bitki özünü yıkama sıvısı ya da benzin ile temizleyin. Ardından, bıçakların üzerine bir bezle madeni yağ sürün ve isterseniz hareketli parçalara ve menteşelere gevşetici yağ püskürtün.
-
Bahçe aletlerinizin keskin tutulması
Her iş için doğru aksesuarı kullanın. Kendi güvenliğiniz ve kolaylığınız için, aletlerinizin her zaman olabildiğince keskin olmaları gereklidir. Kum ile kaplanmaları ya da çok kalın dalları budamaya çalışmanız durumunda, budama aletleriniz körleşecektir. Testereleri düzenli olarak değiştirin ve bahçe makasları ile kollu budama makaslarını mevsimin başında ya da sonunda bir bileği taşı ya da balta eğesi ile bileyin.
-
Ekipmana özen gösterilmesi
Emniyetsiz durumları önlemek için, elektrikli çim biçme makinesi ya da bahçe öğütücüsü gibi ekipmanlarınıza da özen göstermeniz gereklidir. Kullanımdan sonra, bahçe ekipmanınızda eğik, kırık ya da hasarlı parçalar olup olmadığını her zaman kontrol edin. Hasar ne kadar küçük ya da çatlak ne kadar ince olursa olsun, tehlikeli bir durumun her zaman yakın olduğuna dikkat edin. Herhangi bir bahçe aletinin bozulması durumunda, kendiniz onarmaya çalışmayın. Bir uzman görüşü için bir profesyonelin ilgilenmesini sağlayın.